Inlages in de pads

Let op: de originele inlages in de Barefoot-pads zijn gemaakt van luchtig schuim: wanneer je hier te hard aan trekt dan trek je ze kapot: voorzichtig dus en niet verwijderen als daar geen noodzaak voor is. Ze kunnen gewoon op 30/40 graden in de pad meegewassen worden.

 

Welke soort inlages?

Barefoot heeft tegenwoordig verschillende soorten inlages in het assortiment zodat de zadels en pads nog veelzijdiger inzetbaar worden en tot in de details individueel verstelbaar worden.
Welke soort het beste is? Dat bepaal jij zelf, samen met je paard(en).

De in de Barefoot-pads geleverde inlages zijn zachte inlages die het zadel lichtjes liften, lichte schokdemping geven en zeer goed eventuele oneffenheden tussen paard en zadel uitvullen. Deze zijn over het algemeen het meeste geschikt voor goed bespierde paarden met een wat verzonken ruggengraat.

Heb je echter een paard met een wat spitsere rug en hoger liggende ruggengraat, dan zal het zadel iets meer gelift moeten worden om de ruggengraat vrij van druk te laten liggen. Dan kun je dikkere, stevigere of zelfs dubbele inlages gebruiken.

Een zachte onder, een iets stevigere boven... of 2 stevigere als je paardje echt erg spits is.

Dan zijn er ook nog traagschuim ofwel memory-foam inlages aan het assortiment toegevoegd voor de liefhebbers. Sommige mensen vinden dit zo'n fijn materiaal dat ze graag inlages ervan wilden en die zijn er nu dus. Traagschuim lijkt op het eerste gezicht vrij stevig, maar wordt dunner en soepeler onder invloed van druk en warmte. Je zakt er in weg en het vormt zich naar het lichaam.

 

Wanneer moet ik extra inlages gebruiken?

 

Voor de meeste paarden die met een VPS-Barefoot gereden worden is de standaard Barefoot pad met zachte inlages de beste keuze: deze zijn het beste uit de tests gekomen tijdens de zadeldrukmetingen die Barefoot uit heeft laten voeren. Heb je echter een paard met een wat hoger opliggende ruggengraat, lastige schoft en/of rugvorm, ben je een zwaardere ruiter of train je erg zwaar dan kan het verstandig zijn om je te verdiepen in andere mogelijkheden.


 

 

Twijfel je of de ruggengraat van je paard goed vrij ligt met je huidige inlages?

Doe dan de halstertouw-test:

Leg een halstertouw onder je pad, tussen de inlages. Het touw mag niet vastgeklemd liggen tussen de inlages, je moet het er soepel tussen vandaan kunnen trekken. Het moet iets dunner zijn dan de inlages. Zadel het paard op, met het touw nog op de plek zodat het touw bovenop de ruggengraat komt te liggen.

Zadel op zoals je normaal ook zou doen, maak het paard helemaal rij-klaar, singel aan en stijg op. Ga nu in de beugels staan en laat een helper het touw richting de staart van het paard rustig onder het zadel vandaan trekken. Als de inlages dik genoeg zijn, glijdt het touw soepel onder het zadel vandaan terwijl de ruiter (zwaar) in de beugels staat.  

Wanneer de ruggengraat echter te weinig ruimte heeft omdat de inlages niet dik genoeg zijn, zal het touw door de zwaar in de beugels staande ruiter tussen dekje en rug vast geklemd worden en niet makkelijk onder de pad vandaan getrokken kunnen worden.

Het is dan nodig om de inlages zodanig aan te passen (dikker te maken) dat de ruggengraat wèl vrij komt te liggen en het touw er soepel onder vandaan getrokken kan worden....omdat er dan wel enige ruimte vrij blijft boven de ruggengraat van het paard: zoals het hoort.

Je kunt dan kiezen voor een extra setje inlages bovenop de originele inlages, zodat je als het ware wat dikkere "zadelkussens" krijgt die het zadel wat hoger optillen.

Welk materiaal inlages je hiervoor gebruikt dat kun je zelf kiezen. De zachte VPS inlages van PU foam zijn dezelfde als die bij aflevering al in de pad zitten, en zijn prima als je maar een heel klein beetje extra hoogte nodig hebt en zoveel mogelijk het close-contact gevoel wilt behouden.

De memory-foam inlages zijn iets steviger, en de moosgummi (rubberfoam) inlages zijn weer iets steviger, maar nog steeds soepel. Deze werden altijd in de pads geleverd voordat de zadels VPS kregen en zijn erg fijn, in de meeste gevallen is het de meest voor de hand liggende optie om deze te gebruiken bovenop de originele inlages, voor wat extra ruimte voor de ruggengraat.

De Heavy Duty inlages zijn heel erg fijn, nog steeds soepel, veerkrachtig en schokdempend, maar wel wat dikker en er zit ook een drukverdelend kunststof plaatje in waardoor deze wel iets van het close-contact gevoel wegnemen.

 

Het gebruik van shims:

Wanneer je paard een moeilijke rug heeft kun je de Moosgummi inlages gebruiken om de pad gedeeltelijk extra op te vullen ter compensatie van de afwijkende rugvorm:

Het is belangrijk dat de zitting van het zadel horizontaal ligt, gezien van opzij.

Wanneer de pommel of fork (voorboogje) een stuk lager ligt dan de cantle (achterboogje) is deze wellicht een maatje te breed, het paard overbouwd of het zadel wat te ver naar achteren op de rug gelegd.

Wanneer het zadel goed op het paard ligt maar vanwege de bouw van het dier toch nog wat voorover kiept, is het mogelijk om voorin de zadelpad wat extra padding aan te brengen in de vorm van een gedeeltelijke 2e inlage die bovenop de originele inlage geplaatst wordt.

Wanneer het zadel juist achterover helt ondanks het gebruik van de juiste zadelpositie en de juiste maat pommel / fork, kan er achterin de pad extra padding aangebracht worden.

Bij paarden met een wat holle rug kan het midden juist weer extra opgevuld worden voor een prettigere ligging van het zadel.Hieronder een voorbeeld van het aanbrengen van extra vulling in de pads d.m.v. het gebruik van een gedeeltelijke 2e inlage bovenop de originele inlages: 

 

 

 

Probleem:
Holle rug

Probleem:
Zadel schuift naar voren

Probleem:
zadel schuift naar achteren

In veel gevallen en in combinatie met goede training hoeft deze extra vulling slechts tijdelijk gebruikt te worden zodat de rug de kans krijgt om correct bespierd uit te groeien waardoor opvulling van zwakke plekken niet meer nodig is.

Aan de hand van enkele duidelijke foto's waarop het paard vierkant haltgehouden staat met het hoofd in normale positie en de rug en schoft goed vanaf de zijkant zichtbaar zijn, kunnen we al heel goed inschatten of een Barefoot een goede slagingskans heeft qua pasvorm.

De Barefoots zitten zo simpel in elkaar dat er al heel veel via foto's gezegd kan worden.
Een testzadel kan daarna doelgerichter aangevraagd worden.

Behalve voor het maken van bovenstaande shims voor de moeilijkere ruggen, kun je de extra inlages ook gewoon in hun geheel bovenop de al in de pad aanwezige inlages gebruiken.

Door gebruik van een extra setje inlages wordt de vulling in de pad dikker en is er dus meer ruimte voor een hogere ruggengraat of voor het doorveren van de inlages onder een zwaarder gewicht. Door de dubbele inlages kom je uiteraard wel iets hoger boven je paard te zitten en verlies je iets van het close-contact gevoel, wat voor veel mensen toch wel een nadeel is.  

Een voordeel hiervan is echter wel weer dat je wat minder breed komt te zitten doordat je O-vormige paard van een meer A-vormig "dakje" voorzien wordt waardoor je minder wijdbeens komt te zitten: minder spanning op je heupen dus.

Een variant op het gebruik van 2 inlages bovenop elkaar is het om bijvoorbeeld de bovenste inlage aan de voorkant zo ver in te korten dat hij precies stopt op de plek waar de pommel in het zadel zit. Je krijgt dan dubbele inlages onder de zitting van het zadel waardoor je profiteert van de dubbele laag beschermend en schokabsorberend materiaal en bovendien is de pommel "zwevend" geworden waardoor je absolute zekerheid hebt dat die niet op je paard kan gaan drukken. Een ideale optie voor mensen die toch wat twijfelen en extra voorzichtig willen zijn.

Bij het gebruik van 2 setjes inlages in 1 pad is het altijd het fijnste om de zachtste inlage onderop te gebruiken, aan de kant van het paard dus.

De inlages kun je zelf simpelweg op maat knippen of snijden, je kunt er bijvoorbeeld een randje vanaf halen om ze iets kleiner te maken zodat er makkelijker 2 setjes in 1 pad passen. Of je halveert de bovenste inlage in de lengte, zodat alleen de stukken direct naast de ruggengraat dubbeldik zijn en het laatste stukje verder naar beneden gewoon weer 1 inlage dik is waardoor je nog iets minder wijdbeens komt te zitten op een erg breed paard.

Voor de stabiele ligging in de pad kun je de kleiner gemaakte inlages eventueel met wat universele lijm (die geschikt is voor het plakken van rubberfoam) op de hele inlages plakken.

Volg ons ook op Facebook!