Barefoot zadels worden met de hand gemaakt. Elk zadel is uniek en verschillen zijn mogelijk.

Bovenstaande tabel geeft uiteraard een richtlijn weer.

De zadels worden allemaal stuk voor stuk met de hand gemaakt en de maten kunnen wel eens iets afwijken. Ruiters die graag met wat kortere beugels zitten, wat langere benen hebben of graag wat meer ruimte hebben in hun zadel vinden vaak een maatje groter toch iets fijner zitten. Daarentegen kiezen ruiters met korte benen, die graag met lange beugels zitten (lang recht naar beneden afhangend been) of graag wat meer opgesloten zitten, soms voor een zadel een maatje kleiner omdat dat comfortabeler aanvoelt.

Let altijd goed op dat je met je zitbeenknobbels goed in het midden van het zadel zit en NIET teveel op de cantle (achterboogje) van het zadel, want dan is de zitting simpelweg te klein en dat komt de drukverdeling en het zitcomfort niet ten goede. 

Daar de Barefoots geen lengteboom in het zadel hebben zoals de meeste andere zadels, komt er nauwelijks druk te staan op de voor- en achterkant van het zadel. Daarom mag dit zadel bij moeilijk gebouwde paarden waar er weinig andere opties zijn ook wat meer op de schouder liggen. De schouders kunnen goed onder het soepele zadel door bewegen. Uiteraard is het beter om het zadel achter het schouderblad te leggen maar bij sommige paarden zijn hier helaas nauwelijks mogelijkheden voor.

Een Barefoot mag tevens aan de achterkant iets langer zijn dan een normaal boomzadel, daar het achterste stukje toch geen gewicht draagt waardoor het geen schade toebrengt.  

Let wel: zadels / dekjes die voor het mooie iets te lang zijn, kunnen bij gevoelige velletjes wel schuurplekjes geven op de beweeglijke onderrug. Wanneer de rug steeds onder het randje van het dekje door "rolt" worden de haren van de lange wintervacht telkens omgebogen....tot deze "op" zijn en afbreken. Je krijgt dan plekjes die er uit zien alsof de vacht geschoren is, vergelijkbaar met de plekjes die paarden vaak van het langdurig dragen van dekens krijgen. Op zich kan dit weinig kwaad maar het ziet er natuurlijk niet mooi uit.

Bij de gladdere en kortere zomervacht ontstaan deze plekjes vrijwel nooit.

Al met al is het het beste om elk zadel altijd netjes binnen het "zadelvlak" van de rug te houden qua lengte, maar bij de Barefoots kun je zonder grote problemen nog iets smokkelen als je weinig andere opties hebt.

De Barefoots zijn vanuit fysiotherapeutisch inzicht speciaal ontworpen om rugproblemen te voorkomen en om "probleemruggen" toch van een goed zadel te kunnen voorzien.

Volg ons ook op Facebook!