Het kiezen van de juiste maat pommel of fork. 

Barefoot levert verschillende maten pommels en forken, voor de veeleisende ruiters en paarden die een absolute fijn-afstelling van de zadels wensen.

Door het ontbreken van een harde zadelboom en dankzij de anatomische vormgeving kunnen de Barefoots zich perfect vormen naar de rondingen en bewegingen van de paardenrug en het gebied rond de schoft, zowel in de lengte als de breedte zal het zadel zich automatisch prima aanpassen...direct terwijl de bewegingen en veranderingen plaatsvinden.

Maar om de schoft echt goed vrij van druk te houden is een versteviging rond de schoft nodig. Barefoot heeft hiervoor een pommel (voorboogje) in de "Engelse" modellen zadels verwerkt, en een fork (pommel met knop) in de western-modellen.

Hier zie je de basis van een (in dit geval het Arizona model) Barefoot-zadel. De anatomische vorm is duidelijk te zien, het zadel loopt in zijn geheel wat rond waardoor er zeer veel schoft-ruimte is en de achterkant van het zadel zich niet "ingraaft" in de onderrug van het paard.

Wanneer je de zeer goede anatomische ronding van de Barefoot vergelijkt met op het eerste gezicht soortgelijke zadels zie je meestal al snel dat andere zadels een veel rechtere ruglijn hebben. Een rechte ruglijn is veel gemakkelijker, sneller en goedkoper te produceren maar daardoor hebben dergelijke zadels een veel minder goede pasvorm en zijn eigenlijk alleen geschikt voor paarden met zeer weinig schoft: er is immers nauwelijks ruimte voor een schoft.

De moderne Barefoots passen echter prima op vrijwel elk type paard: van een hele ronde koudbloed "zonder schoft" tot een ouder, fijngebouwd paard met een verzonken rug met een hoge en spitse schoft. En alles daar tussenin.

De standaard in de Barefoot-zadels geleverde pommels en forken passen bij de meeste paarden prima. Gebruik je het zadel echter intensief op 1 paard en wil je de Barefoot daar helemaal perfect op aanpassen, dan kun je een andere maat pommel of fork in je zadel doen. Deze zijn los te bestellen.

De perfecte maat pommel / fork kun je bepalen met behulp van het maat-sjabloon. Deze kun je hier bestellen.

Voor het maken van een simpele doe-het-zelf zelf sjablonen set klik op de link hieronder:

MAAT-SJABLOON

Hoe werkt het maatsjabloon ?

Print het maatsjabloon 4x uit, alle 4 de keren gewoon op een normaal A4-tje.

Neem 4 stukken karton (voor de stevigheid en vormvastheid) en plak op elk van die stukken een afdruk van het sjabloon.

Knip of snij nu langs de stippellijntjes de 4 verschillende maten uit, zo dat je een maat S / M / L / XXL sjabloon overhoudt. Deze 4 gebruiksklare sjablonen kun je nu meenemen naar het te meten paard.  

Pas de sjablonen rond de aanzet van de schoft en bepaal welke maat sjabloon het mooiste aansluit ter hoogte van de rode lijn in deze foto, daar komt de pommel / fork te liggen dus daar moeten we ook de maat bepalen :